ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Telefonul consumatorilor
0219551

Fructe si legume cu grad avansat de deteriorare, mucegaite sau deshidratate, descoperite in urma unui control ANPC

Astazi, 03 februarie 2017, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat la nivel national controale in supermarketuri/hipermarketuri pentru a verifica conditiile de comercializare a legumelor si a fructelor.
Au fost controlati 75 operatori economici. La un numar de 46 de operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor.
Au fost oprite definitiv de la comercializare 1.129 kg de fructe si legume in valoare de 4.531 lei, produse alterate, depreciate, improprii consumului uman.
S-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare pana la intrarea in legalitate a unei cantitati de 3.552 kg  in valoare de 9.250 lei.
 
S-au aplicat 31 sanctiuni contraventionale, din care 26 amenzi contraventionale insumand 125.000 lei si 5 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor. Controlul urmeaza  a fi finalizat in alte 14 cazuri.
 
Abaterile constatate: comercializarea de legume si fructe de calitate neconforma  (prezentau mucegai, lovituri mecanice), nerespectarea calibrului declarat, comercializarea de produse ca fiind calitatea I, dar cu deficiențe de calitate- fructe si legume depreciate calitativ, cu grad de coacere neuniforma,  prezentau colonii de mucegai, cantitati mari de noroi/pamant, nu erau sortate/curatate, nu corespundeau calitatii declarate (aveau consistenta moale), fructe si legume etichetate ca fiind de calitatea I, fara a respecta categoria de calitate.
Controlul s-a desfasurat in supermarketurile/ hypermarketurile din toata tara in magazinele: Carrefour, Kaufland, Profi, Romania Hypermarche Cora, Auchan, Mega Image, Columbus Operational SRL- Billa, Lidl.
Bogdan Pandelica, Presedinte ANPC: ”Este important sa ne cunoastem drepturile in calitate de consumatori. Trebuie sa acordam o atentie sporita tuturor informatiilor care sa stea la baza unei alegeri corecte a fructelor si legumelor: calitatea, modul de expunere, depozitarea, informatiile cu privire la tara de provenienta si pret. Operatorii economici care nu respecta prevederile legale in vigoare vor suporta masurile care se impun. Este inacceptabil sa exista astfel de incalcari ale legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor. Nu vom tolera astfel de comportamente care sa puna sanatatea consumatorilor in pericol.“

Biroul de presa
03 februarie 2017